Прво ова јадење ќе ви се чини необично, но кога ќе го пробате ќе бидете изненадени од богатиот вкус.
Состојки:
- 1/2 кг грав
- 7 јајца
- 250 гр кашкавал
- 220 мл павлака за готвење
- 1 мала шолја млеко
- сол
- бибер
- 2 лажици путер
Начин на подготовка:
- Гравот згответе го, процедете го и испасирајте, добро посолете и побиберете. Сварете 5 јајца, излупете ги и исечкајте ги на кругови. Сирењето изрендајте го.
- Во намастен огноотпорен сад наредете на дното половина од гравот, преку наредете кругови јајца, посипете со рендано сирење и залијте со врел путер. Потоа прекријте со останатиот грав.
- Мусаката залијте ја со разматени јајца, павлака за готвење, млеко и малку сол. Печете во рерна на 200 степени околу 30 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути