Сервирајте за доручек со чаша јогурт, кисело млеко и малку ајвар.
Состојки:
- 300-350 гр лебно брашно
- 100 гр пченкарно брашно
- 300 мл млако млеко
- 20 гр квасец
- сол
- малку шеќер
- 50 мл маслиново масло
- 100 гр тврдо сирење
- малку семки
Начин на подготовка:
- Потопете квасец во млако млеко, додајте лажичка шеќер. Потоа додајте брашно, масло, сол и замесете глатко меко тесто. Оставете да нарасне, премесете, па оставете повторно да нарасне.
- Намастете маса со малку масло, па ставете го тестото. Со масни раце развлечете го тестото, па на половина од тестото издробете сирење. Преклопете со другата половина и со раце добро притиснете ги рабовите.
- Намастете плех, па ставете ја погачата, покријте ја да нарасне.
- Вклучете ја рерната на 220 степени, па кога погачата ќе одмори, печете околу 25 минути. Штом порумени ќе биде готова. Покријте и сотавете да одмори 15 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт