Медот со висок квалитет е тежок. Во литарска тегла би требало да има повеќе од 1,4 кг.
Тест на кристализација
Кристализацијата на медот е природен процес, не го менува вкусот. Ако после три месеци не почнал да се кристализира, најверојатно е загреван и ги изгубил своите драгоцени својства.
Тест на растварање
Ставете лажичка мед и во чаша ладна вода. Ако се раствара нерамномерно, создавајќи пруги во водата, медот е со добар квалитет.
Тест со фломастер
Ставете капка мед на рака и допрете ја со врв на фломастер. Ако медот ја промени бојата, не е вистински.
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот