Маринадите имаат двојна улога, и го омекнуваат и го ароматизираат месото. Клучот лежи во фактот што киселините во маринадата го ослабнуваат мускулното ткиво и ја зголемуваат способноста на месото да задржи влага. Популарните состојки за маринада вклучуваат оцет, масло и зачински билки.
При употреба на маринада важи правилото: што повеќе време месото се маринира, резулатот е подобар. Сепак, маринадите не се семоќни, тие само помагаат, а завршниот дел припаѓа на начинот на подготовка.
Најдобриот начин за подготовка на меко јунешко месо е динстање во доста вода, со додаток маслиново масло, додека мускулните влакна не бидат меки и не почнат лесно да се одвојуваат.
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега