Ви откриваме тајна како да направите совршен домашен леб.
Состојки:
- 400 гр брашно
- 270 мл млака вода
- 20 гр квасец
- малку сол
Начин на подготовка:
- Квасецот растопете го во млака вода, додајте брашно и сол, па замесете глатко тесто. Оставете го покриено да надојде половина час. Премесете, па повторете ја постапката.
- Побрашнете ја масата, па повторно малку премесете и обликувајте топка. Обилно побрашнете го тестото и покријте ја топката од тесто малку да нарасне.
- Вклучете ја рерната на 250 степени, па ставете празна тепсија во рерна.
- Кога тестото ќе надојде, врелата тепсија извадете ја од рерна и префрлете го надојденото тесто во плехот.
- Со нож засечете по средина. Покријте со поклоп и ставете во рерна. После 20 минути, кога лебот ќе нарасне, тргнете го поклопот и печете уште 30 минути, а рерната намалете ја на 200 степени.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта
Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот
Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг
Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко