Вакви тестенини сигурно не сте јаделе, направете ги со грашок.
Состојки:
- 300 гр. грашок
- 400 гр. тестенини
- 3 лажици масло
- 1 чешне лук
- пармезан за горе
Подготовка:
-
- Се става вода во голем лонец, се става сол и се остава да зоврие. Се става во тава грашок со вода и се остава да врие неколку минути.
- Се цеди, но се задржува водата.
- Се додаваат тестенини во лонецот со зовриена солена вода, а додека се варат на оган се растопува маргарин се пржи сечен лук и се трга од оган.
- Пола грашок се става во блендер со 3-4 лажици од водата која остана од варењето, лукот и пармезан.
- Се миксира.
- Се цедат тестенините, се ставаат на чинија со сос од грашок и пармезан горе.