Стар рецепт за уштипци кои не впиваат масло…
Состојки:
- 400 гр меко брашно
- 20 гр свеж квасец
- 1 лажичка сол
- 300 мл млака вода
- масло за пржење
Начин на подготовка:
- Квасецот растопете го во млака вода, па додајте малку брашно и разматете со жица. Оставете квасецот да го одработи процесот, па додајте брашно и сол додкека не добиете густа смеса.
- Густото и компактно тесто значи дека уштипците нема да впиваат масло за време на печењето. Оставете тестото да одмори 15 минути.
- Потоа со лажица земајте по малку тесто и пржете на врело масло.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бокина кујна“:
Поврзани вести на Gotvi.mk
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости
Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки
Рецепт за брзо мезе за ненајавени гости
Рецепт за највкусни посни и интегрални грисини тука