Направете вкусен куглоф со кајсии кој се топи во уста.
Состојки:
- 3 јајца
- 250 гр. шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 300 гр. брашно
- 1 прашок за пециво
- 250 мл. јогурт
- 100 мл. масло
- 2 лажици какао
- кајсии
Подготовка:
- Се матат белките со миксер во цврст снег, се додаваат и жолчките и пак се мати, се става масло и јогурт додека се мати.
- Посебно се соединуваат брашно со шеќер, ванилин шеќер и прашок за пециво и се додаваат постепено во смесата со јајца, матејќи со миксер на најмала брзина.
- Се дели на два дела смесата, во едниот се става какао и се мати со миксер, другиот си останува жолт.
- Се премачкува калап за куглоф со масло, се става жолтата смеса, па исечени кајсии во количина по желба, па темниот дел.
- Се пече на загреана рерна на 180 степени 45 минути.