Специјалитет од свински бут: Повкусно месо не сте пробале

Специјалитет од свински бут: Повкусно месо не сте пробале

Повкусно свинско месо не сте пробале…

Состојки:

  • свински бут
  • крупна сол
  • венецијанска мешавина (по 2 лажици цимет, бибер и каранфилче)
  • маст
  • мешавина од 3 лажици мед и 3 лажици вино

Начин на подготовка:

  1. Свинскиот бут добро истријте го со сол, венецијанска мешавина и маст. Месото ставете го во керамички сад и печете го околу 2 часа.

     

  2. Во завршната фаза од печењето, околу 10-15 минути пред крај, бутот премачкајте го со прелив од вино и мед.

     

  3. Печењето се служи добро изладено.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта