Погача мека како пена, ќе ве воодушеви со својот фантастичен вкус.
Состојки:
- 100 мл вода
- 20 гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- 50 мл масло
- 2 јајца
- малку путер или маргарин за премачкување
- малку сол
- 450 гр брашно (меко Т-500)
- сусам
- жолчка за премачкување
Начин на подготовка:
- Во млака вода додајте квасец и лажичка шеќер и оставете да надојде. Во вангла разматете јајца, додајте масло, надојден квасец, млеко, брашно и сол и добро разматете го тестото со раце или миксер. Оставете го да нарасне, па повторно обработете го и повторно оставете да нарасне.
- Нараснатото тесто ставете го на маса која сте ја премачкале со малку масло. Добро израмнете со сукало на половина см, па премачкајте со маргарин.
- Со нож за пица исечкајте тенки ленти, па тестото свиткајте го во ролна, па во круг и ставете го во плех кој сте го намастиле или сте ставиле хартија за печење. Оставете тестото да нарасне, па премачкајете со жолчка. Посипете сусам и печете на 180 степени околу 45 минути. Врелата погача премачкајте ја со малку путер или маргарин.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот