Со малку масло подгответе сочен и мек печен компир, ароматичен и румен.
Состојки:
- 1,5 кг компири
- 6-7 лажици масло
- 1 лажица сув зачин
- 1 лажичка куркума
- 1 лажичка црвена пипер
- 1,5 лажичка лук во прав
Начин на подготовка:
- Компирите измијте ги па ставете ги да се зготват. Оставете ги да се изладат па излупете ги и исечкајте ги на парчиња или на половини.
- Намастете тепсија со 2-3 лажици масло. Направете премаз за компирите. Измешајте 3-4 лажици масло со зачини и секој компир премачкајте го со четка во тенок слој.
- Печете околу 30 минути на 220 степени и послужете со месо и салата.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот