Слатка пита со џем од смокви…
Состојки:
- 600 гр оштро брашно
- 2 јајца
- прашок за печиво
- 2 лажици шеќер
- прстофат сол
- 300 гр путер или маргарин
Состојки за фил:
- мед
- 100 гр мелен рогач
- џем од смокви
- 10 суви или свежи смокви
Начин на подготовка:
- Замесете тесто од брашно, путер, шеќер, сол, јајца и прашок за печиво. Јајцата додајте ги и замесете дури кога брашното и путерот ќе се соединат. Обликувајте топка, замотајте ја и ставете ја во фрижидер половина час.
- Две третини од тестото истанчете со сукало и ставете на работна површина, а една третина оставете за врвов на питата. Измешајте мелен рогач со џем од смокви и мед, филот размачкајте го по тестото, питата покријте ја со останатата една третина од тестото па наредете суви или свежи смокви. Печете 20 минути на 220 степени.
Уживајте!
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса
ВИДЕО: Направете шеќерна паста за депилација
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)