Брз оброк: Мусака со пилешко и зеленчук

Брз оброк: Мусака со пилешко и зеленчук

Вкусен ручек кој ќе ве освои!

Состојки:

  • 300 гр бело месо
  • 1 тиквица
  • 1 морков
  • 1 брокула
  • 3 лажици милерам или кисела павлака
  • 100 гр гауда кашкавал
  • соја сос
  • маслиново масло
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Тиквиците исечкајте ги на кругови или ленти, посолете и оставете добро да се исцедат. Морковите исто така (без посолување и цедење). 
  2. Месото исечкајте го на шницли, зачинете и пржете го од двете страни. 
  3. Брокулата кратко гответе ја во посолена вода (2 минути во врела вода). 
  4. Намастете огноотпорен сад, и редете прво тиквици, па моркови, месо, потоа брокула и остатокот од морковите. Посипете со малку соја сос и печете десетина минути во загреана рерна. 
  5. Извадете и додајте во мусаката смеса од милерам и јајца. Кога убаво ќе се запече, посипте со кашкавал.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

 

View this post on Instagram

 

Što volim da uslikam poprečni presek rekla bih u nastavku -VIŠE NEGO LEBA DA JEDEM, al slagala bih.. leba je leba! Ukusno odmah nakon pečenja, a bogme, ukusno i kada odstoji! Musakicu lepo spremite za večeru, a ostatak ponesete sutradan na posao-AKO vam pretekne.. _____________________________________ Sve što imam drveno u kuhinji, @interwoodplus.rs je proizveo! _____________________________________ Za uvid u recept i video prevući prstom preko posta ulevo Swipe left to see the receipe and video _____________________________________ • • • Sastojci: 300 gr belog mesa 1 tikvica 1 šargarepa 1 manji buket brokolija 2 jajeta 3 kašike milerama (ili kisele pavlake) 100 gr gaude kačkavalja Soja sos (može, a I ne mora) Maslinovo ulje So, biber • • Priprema: Tikvice narezati na kolutove ili trakice, posoliti I ostaviti da se dobro ocede. Šargarepu takodje. (bez soljenja I cedjenja). Meso iseći na šnicle, začiniti I pržiti kratko sa obe strane. Brokoli kratko kuvati u posoljenoj vodi. (2minuta u ključaloj vodi). Nauljiti vatrostalnu posudu, I redjati najpre tikvice, pola šargarepe, pa preko meso, zatim brokoli I ostatak šargarepe. Posuti sa malo soja sosa I peći desetak minuta u zagrejanoj rerni. Izvaditi I dodati u musaku smesu od milerama I jaja. Kada se sve to lepo zapeče, vruće posuti kačkavaljem. • • #nismo_kod_kuce#musaka#povrće#belomeso#interwoodplus #vecera#ručak# lako#ukusno#zdravo #njanjam #instakuvanje#instakuhinja#recepti #hrana#obrok #vegetablelunch#chicken#lightmeals #dinner#lunch#food#easycooking#homemade#tasty #food#foodporn#foodblog#fooddiary

A post shared by Nismo kod kuće (@nismo_kod_kuce) on