Брокулата е најздрава кога се готви вака – Помага за многу болести и бактеријата која го „јаде” желудникот

Брокулата е најздрава кога се готви вака – Помага за многу болести и бактеријата која го „јаде” желудникот

Брокулата како што е познато е една од најздравите намирници на светот.
Таа е богат извор на витамини и минерали, а името и доаѓа од италијанскиот збор “brocco”.Во 100 грама свеж брокула има 91 процент вода, 2,7 грама влакна, 76 милиграми витамин Ц.

Делува позитивно на варењето на храната и целиот дигестивен тракт, таа е и одличен антиоксиданс.

Штити и од срцеви болести. Помага и за хеликобактери пилори, опасната бактерија која го јаде желудникот и не се чисти ни со апчиња.

Имено, за неа има важни правила. Таа најмногу ги задржува хранливите состојки и е најздрава ако се зготви на пареа.