Ако ви се јаде нешто готвено, пробајте го овој пилешки паприкаш, нема да се разочарате.
Состојки:
- 600 гр пилешко месо
- малку суви ребра
- 1 главица кромид
- 1 свежа пиперка
- 300 гр млади компирчиња
- црвена пипер
- листови магдонос
- 1 коцка млада зелка
- 1 лажица ајвар
- 1 домат
- сол
- бибер
- сув зачин
- 1 морков
- малку лук
- малку бибер во зрно
- ловоров лист
- масло
Состојки за кнедли:
- 2 лажици брашно
- 1 лажичка гриз
- 1 јајце
- малку масло
Начин на подготовка:
- На масло пропржете ситно сечкан кромид, додајте сечкана пиперка, сечкан морков на кругови, сечкана млада зелка, па додајте месо, млади компири, црвена пипер, лук, бибер во зрно, ловоров лист и додајте малку вода и продинстајте. Додајте и лута млада пиперка.
- Кога месото и компирите ќе се зготват, додајте лажица ајвар, малку зачин и сол.
- Направете кнедли од јајце, брашно, гриз и малку масло. Вадете со лажица и гответе ги неколку минути. Додајте мелен бибер и листови магдонос.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи