Направете вкусни гевреци со сусам.
Состојки:
- 750 гр. брашно
- 1 квасец
- 200 мл. топла вода
- 200 мл. млеко
- 1 лажица шеќер
- 1 лажиче сол
- 2-3 лажици масло
- 2 л. вода за варење на гевреците
- 1 лажица сол
- 6 лажички сода
- сусам за горе
Подготовка:
- Се раствара квасецот во млеко со сол и шеќер и вода.
- Се сее брашното и се меша со смесата, се меси меко тесто и се дели на 12 дела.
- Се месат топки и се оставаат 10 минути да нараснат.
- Се варат 2 литри вода во шерпа, се делат топките на два дела, се формира круг односно гевреч така што се лепат два круга и се притиска на краевите.
- Се додава сол и сода во шерпата и се пушта секое геврече на 30-40 секунди.
- Се вадат и е става сусам.
- Се редат во плех со хартија се запекуваат на 200 степени додека не поруменат.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути