Направете сочна пита со вишни која мами и со вкус и со арома.
Состојки:
- 2,5 шолји брашно
- 1 шолја растопен маргарин
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче шеќер
- 6-7 лажици вода
- 3 шолји вишни без семки
- 3 лажици брашно
- 150 гр. шеќер
- шеќер во прав за горе
Подготовка:
- Се ставаат во блендер брашното со шеќер и сол, маргарин и вода и се матат.
- Се меси потоа малку со раце тестото, но не долго.
- Се става тестото во проѕирна фолија во лаидлник 20 минути, се вади и дели на два дела, поголем дел за кора, помал за горе.
- Се развлекува поголемиот дел од тестото и се става во тепсија за пита округла.
- Се мешаат за фил вишните со брашно и шеќер, па се става горе смесата.
- Се расукува другиот дел од тестото и се сече на траки кои се редат горе вертикално и хоризонтално.
- Се пече 20 минути на 220 степени, па потоа се намалува на 180 степени и се пече уште 40 минути.
- Се става шеќер во прав.