Научниците конечно открија: Кој побрзо слабее – жените или мажите?

Научниците конечно открија: Кој побрзо слабее – жените или мажите?

Научниците тврдат дека мажите лесно поднесуваат борба со вишокот килограми и побзо слабеат од жените.

Неодамнешното истражување покажало дека понежниот пол е повеќе опседнат со храна во однос на мажите и дека околу 25 отсто од жените на диета размислуваат за храна на секој половина час.

Во една друга студија опфатено е скенирање на мозокот на испитаниците така што истражувачите држеле вкусна храна пред мажи и жени кои не јаделе цел ден. Заклучиле дека машкиот мозок помалку емотивно и активно реагирал на храната во однос на женскиот.

На припадниците на посилниот пол им било полесно да ја контролираат желбата за храна, а нивната предност е и во тоа што имаат побрз метаболизам од жените, и тоа за 5 до 10 отсто.