Посен ручек со компири и коприви од рерна

Посен ручек со компири и коприви од рерна

Направете запечени компири со коприва, сигурни сме дека вкусот ќе ве освои!

Состојки:

  • 1/2 кг компири
  • 200 гр млади коприви
  • 1 морков
  • 1 веза млад кромид
  • 1 веза млад лук
  • зачин
  • сол
  • бибер
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • масло
  • црвена пипер

Начин на подготовка:

  1. Копривите исчистете ги и обварете ги минута-две, па исцедете ги и ситно исечкајте ги. 
  2. Кромидот исечкајте го, па пропржете го, додајте морков сечкан на кругови, а потоа и исечкани коприви. 
  3. Сѐ измешајте, па додајте лажица проино брашно и малку вода. 
  4. Намастете тепсија, ставете ги копривите и распоредете. Печете на 200-220 степени Целзиусови околу 40 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“: