Колку сол треба да внесуваме дневно? – Ова е опасноста ако претераме

Колку сол треба да внесуваме дневно? – Ова е опасноста ако претераме

Сите знаеме дека многу сол штети на телото, иако му е потребна на човекот да ги регулира течностите и да пренесува електрични импулси меѓу ќелиите.
Умерен внес на сол е позитивен за телото, бидејќи тоа само бара сол, но кога ќе претераме тоа доведува до здравствени компликации.Дневно не треба да се внесуваат повеќе од пет грама сол или едно лажиче иако сите користиме повеќе.

Ги задржува течностите во телото, дебелее, доведува до проблеми со притисок, дури и инфаркт, проблеми со бубрезите.