Како од слаткарница: Шампита спремна за половина час

Како од слаткарница: Шампита спремна за половина час

Ако сте љубител на шампита, тогаш ова е идеален рецепт за вас!

Состојки:

  • 5 белки
  • 100 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • сок од 1/4 лимон

Состојки за сируп:

  • 150 гр шеќер
  • 1 дл вода
  • шеќер во прав за посипување

Начин на подготовка:

  1. Лиснатото тесто испечете го по упатството во видео рецептот. Првиот дел избодете го со вилушка, а вториот пред печење само благо засечете го на коцки. 
  2. 5 белки разматете со шеќер и ванилин шеќер, па додајте сок од лимон. 
  3. На средно силен оган згответе малку вода, 1 – 1,5 дл со шеќер. Штом ќе зоврие, веднаш додајте во снегот од белки и матете 5 минути. 
  4. Смесата ставете ја преку првата кора и израмнете. Преку смесата ставете го другиот дел од тестото и оставете да се излади. Посипете со шеќер во прав, исечете и послужете.

Уживајте!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Сашина кујна“:

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта