Посни мекици без мака – Нема премесување, многу од една смеса

Посни мекици без мака – Нема премесување, многу од една смеса

Направете посни мекици за појадок.

Состојки:

 • 400 гр. брашно
 • 200 мл. топла вода
 • 2 лажици масло
 • 1 лажица шеќер
 • 1 лажиче сол
 • 20 гр. квасец
 • масло за пржење

Подготовка:

 1. Се раствара во пола од топлата вода квасецот со шеќер и се додава една лажица брашно.
 2. Се меша и остава да нарасне.
 3. Се става брашното во вангла со сол и масло и се додава квасецот, па се меси тесто со остатокот од водата и оставете го да нарасне.
 4. Се развлекува, не се премесува повторно.
 5. Се вадат мекици и се пржат на масло.

 

Добар апетит!