Кога еднаш ќе ги пробате секогаш ќе ги правите…
Состојки:
- 550 гр брашно
- 1 јајце
- 10 гр свеж квасец
- 200 мл јогурт на собна температура
- 100 мл млако млеко
- 50 мл масло
- 1 лажичка сенф
- 2 лажички сол
Начин на подготовка:
- Растопете квасец во млеко. Додајте јајце, масло, сол, шеќер, јогурт и брашно и замесете тесто.
- Оставете го тестото на собна температура додека не се дуплира. Тестото не треба да биде меко.
- Развлечете го тестото на работна површина, па со чаша вадете уштипци. Покријте ги со крпа и оставете ги покриени 5-6 минути.
- Загрејте масло во тава па пржете ги уштипците додека не добијат златна боја.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Саби“:
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути