Идеални кога сакате брз оброк…
Состојки за тесто:
- 300 гр брашно
- 180 мл млака вода
- 1 кесичка сув квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка брашно
- 2 лажици топло млеко
- 1/2 лажичка сол
- 2 лажици масло
Состојки за фил:
- 200 мл доматен сок
- 300 гр моцарела
- 50 гр пармезан
- 1 лажичка оригано
- прстофат сол
- 1 лажица масло
- 150 гр пршута или шунка Пекабеско
Начин на подготовка:
- Квасецот растворете го во топло млеко со шеќер и лажичка брашно и оставете го да надојде. Во вангла измешајте брашно, сол и масло, па додајте надојден квасец и вода. Замесете глатко тесто, премачкајте го со масло, покријте со крпа и оставете го да отстои најмалку 30 минути.
- За филот измешајте сок од домати, масло, сол и оригано. Моцарелата издробете ја и измешајте ја со претходната смеса и додајте ситно сечкана пршута или шунка.
- Растегнете го тестото, па со чаша вадете кругови во склад со вашите калапи за мафини. Калапот намастете го, па префрлете ги топчињата тесто во калапи и преку ставајте фил. Од горе посипете рендан пармезан, па печете на 200 степени 15-20 минути.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи