Вкусна чорба со компири и пилешки батаци…
Состојки:
- 2 пилешки батаци
- 1 главица кромид
- 60 гр морков
- 1 лажица доматно пире
- црвена мелена пипер
- 2 големи компири
- 65 гр ориз
- 2 лажички смеса за гулаш
- зачин
- магдонос
- 5 лажици маслиново масло
- 1,2 л супа во која се готвело пилешкото
Начин на подготовка:
- Пилешкото ставете го во голем сад, налијте со вода, додајте зачин, црвена пипер и ставете да се готви 20-25 минути.
- Пилешкото извадете го, измијте го, отстранете ја кожата, месото исечкајте го на ситни парчиња и оставете го на страна, а супата сочувајте ја.
- Во поголем сад загрејте масло и пропржете кромид заедно со доматно пире и морков, додајте месо и компири, па мешајќи малку запржете, додавајќи по потреба малку супа. Крчкајте неколку минути, внимавајќи да има доволно течност. По 10 минути додајте ориз, смеса за гулаш и налијте супа, намалете го огнот и гответе додека не омекне.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо