Направете вкусна мињон торта.
Состојки:
- 12 јајца
- 600 гр. шеќер
- 150 гр. мелени ореви
- 150 гр. мелени бадеми
- 150 гр. мелени лешници
- 1 шолја мала млеко
- 3 лажици брашно
- 1 ванилин шеќер
- 250 гр. путер
- 50 гр. црно чоколадо
Глазура:
- 100 гр. црно чоколадо
- 100 гр. бело чоколадо
- 6 лажици масло
Подготовка:
- Се матат 4 белки за првата кора во снег, па се додава 120 грама шеќер и 150 грама мелени ореви и лажица брашно.
- Се пече на плех подмачкан со масло и хартија за печење на 180 степени 20 минути.
- Се прави втора кора со исто само место ореви, лешници.
- Третата кора е со исти мерки, само место ореви и лешници, бадеми.
- За фил се матат 12 жолчки на пареа со 240 грама шеќер, млеко и ванилин шеќер.
- Се вари да се згусне.
- Се лади и се додава и путерот.
- Се дели филот на два дела и во едниот се става црно чоколадо 50 грама.
- Се филуваат корите со темниот и светлиот фил, па се преливаат со бело и црно чоколадо наизменично тортата горе.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта