Голем специјалитет: Пилешко во сос од ајвар

Голем специјалитет: Пилешко во сос од ајвар

Направете посебен ручек, пилешко во сос од ајвар.

Состојки:

  • 3 парчиња пилешко
  • 1,5 лажички сол
  • 1 лажиче лук во прав
  • малку бибер и вегета
  • ¼ лажиче чили
  • 1 лажиче црвен пипер
  • ½ шолји маслиново масло
  • 2 шолји ајвар
  • 1,5 шолји павлака за готвење
  • сол

Подготовка:

  1. Се сече пилешкото и се меша со сите зачини и пола од маслото.
  2. Се става еден час во ладилник.
  3. Се пржи потоа на останатата половина масло, од двете страни, па се трга.
  4. Се става во маслото каде го пржевме пилешкото и павлака за готвење и ајвар и се вари се десетина минути.
  5. Се става врз пилешкото од сосот.