Ова не е само паста, туку единствени макарони со сочно пилешко, баш како што ги подготвуваат во Наполи.
Состојки:
- 500 гр макарони
- 400 гр пилешко месо
- 1 лажица масло
- 50 гр путер
- 100 мл бело вино
- 2 лажици доматно пире
- 1 главица кромид
- 60 гр кашкавал
- 1 струк целер
- 1 морков
- магдонос
- 1 ловоров лист
- 2 прстофати сол
- 1/4 лажичка бибер
Начин на подготовка:
- Макароните згответе ги во посолена вода и исцедете ги. Ставете ги во плех и измешајте ги со путер. Морковите, целерот и кромидот ситно исечкајте ги и динстајте ги на загреано масло.
- Додајте ситно сечкано пилешко филе и прелијте со половина шолја вода во која сте раствориле доматно пире и вино. Посипете со бибер, ставете ловоров лист и оставете на тивок оган додека течноста не испари.
- Префрлете во макароните и посипете со рендан кашкавал. Измешајте добро и печете во рерна на 220 степени 25 минути. Кога ќе ги извадите посипете со магдонос и сервирајте.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бонапети“:
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути