Направете полнети и вкусни крофни.
Состојки:
- 300 мл. млеко
- 50 мл. масло
- 20 гр. квасец
- 500 гр. брашно
- малку шеќер и сол
- малку кора од лимон
- 1 пудинг од ванила
- 300 мл. млеко за пудинг
Подготовка:
- Се раствара млеко со малку вода и се додава едно лажиче шеќер.
- Се додава јајце со масло и кора од лимон, млеко, брашно и сол и се меси тесто.
- Се остава половина час.
- Се вари пудинг со млеко и се засладува по вкус, па се лади.
- Се развлекува тестото и се вадат крофни, па се вадат и помали со помала шолја.
- Се става големата, а над неа малата крофна, па се става во дупката пудинг.
- Се остава да нараснат и се премачкуваат по желба со јајце.
- Се печат на 200 степени 25 минути.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:Баклава
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди