Фина крцкава пита…
Состојки:
- 1/2 кг тенки кори
- 200 гр ориз
- 100 гр суво грозје
- 100 гр суви кајсии или било кое суво овошје
- 150 гр шеќер
- цимет
- 1 ванилин шеќер
- малку шеќер во прав
- масло
Начин на подготовка:
- Оризот добро измијте го и налијте го со малку вода да се готви, па кога ќе зоврие налијте млеко додајте шеќер и гответе околу 20 минути да зоврие млекото, додајте суво грозје и суви сечкани кајсии, цимет и измешајте.
- Раширете кора па малку премачкајте со масло и додајте 2 лажици готвен ориз и развлечете по цела кора.
- Свиткајте ги краевите и свиткајте во ролна. Првата ролна свиткајте ја во круг и ставете на средина. Така и со останатите кори.
- Повторно малку намастете ги сите ролни и печете на 200 степени околу 30 минути убаво да порумени.
- Посипете со шеќер и ванилин шеќер. Сечете кога ќе се излади.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта