Брзи и меки лепињи по рецепт на „Бабина кујна“…
Состојки:
- 200 мл млака вода
- 2 лажици масло
- 10 гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- малку сол
- 300-350 гр брашно
Начин на подготовка:
- Растопете квасец, додајте шеќер и масло, додајте брашно и сол и замесете меко тесто. Оставете да одмара 20 минути на топло.
- Извадете од вангла, поделете на четири дела и обликувајте топчиња. Покријте со салфета и оставете 10 минути да одмараат. Секоја лепиња тенко развлечете ја на половина см. На жица од шпорет ставете хартија за печење па наредете развлечени лепчиња.
- Вклучете ја рерната на 220 степени па кога рерната ќе се загрее печете ги лепињите додека не поруменат.
- Извадете ги, покријте ги со крпа неколку минути, па послужете.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот