Гулаш од ребра

Гулаш од ребра

Ручек за гурмани – вкусен гулаш од ребра…

Состојки:

  • 1 кг јунешки ребра
  • 1 кг компири
  • говедски бујон
  • 2 главици ситно сечкан кромид
  • 1 рендан морков
  • 3 чешниња лук
  • 1/2 л црно вино
  • 1 дл маслиново масло
  • 2 лажички шафран
  • 2 лажици слатка мелена пипер
  • 5 листови ловор
  • 3 лажици доматен концентрат
  • 3 лажици свежо сечкан магдонос
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица шеќер
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Ребрата исечкајте ги на парчиња. Кромидот и морковот динстајте ги на маслиново масло 20 минути додека не омекнат. Потоа ставете ребра и динстајте 15 минути. 
  2. Додајте говедски бујон, пипер, лук, шафран, ловор, доматен концентрат, сенф, шеќер и црно вино. Гответе на слаб оган 20 минути. Додајте компири. Ставете капак и гответе на слаб оган 2 часа. 10 минути пред крајот на готвењето додајте магдонос, сол и бибер.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*