Вкусно јадење кое ќе го обожавате!
Состојки:
- 2 кг јунешка потколеница
- 300 гр кромид
- 200 гр морков
- 100 гр целер
- 50 гр мелена црвена пиперка
- 2 лажици доматен концентрат
- 1/2 л црно вино
- 30 гр мелен ким
- рендана кора од 1 лимон
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Кромидот исечкајте го и динстајте го на маст. Во посебен сад пропржете коцки месо и тоа на четири пати по 500 гр.
- На динстаниот кромид додајте исечкани и изрендани моркови и целер. Кога зеленчукот ќе се издинста, додајте мелена пиперка и доматен концентрат, а потоа долијте вино. Додајте пропржено месо и ким. Кога ќе се зготви, намалете го огнот и гответе со мешање околу 2,5 часа, по потреба додајте околу 0,5 л вода, зависно од тоа колку сакате гулашот да биде густ.
- Пред крајот од готвењето додајте кора од лимон, сол и бибер. Послужете со широки резанки, компир пире или ориз.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо