Вкусни шарени лебни топчиња – ќе ги обожавате!
Состојки:
- 600 гр стар леб
- 100 гр сушена сланина Пекабеско
- 200 мл млеко
- 12 јајца
- малку презла
- 2 лажички сечкан магдонос
- 1 главица кромид
- сол
- бибер
- зачин
Начин на подготовка:
- Сланината и кромидот исечкајте ги на ситни коцки, пропржете ги на малку маст или масло. Пропржениот леб посебно прелијте го со млеко и оставете да отстои. Кога лебот ќе го впие млекото соединете со сланина и кромид. Посолете, побиберете, додајте малку зачин и презла, како и јајце и магдонос.
- Сè добро измешајте со раце, па ако масата е премногу ретка додајте уште презла. Масата оставете ја да отстои околу 30 минути. Потоа со влажни раце обликувајте топчиња и гответе 10-15 минути во солена врела вода. Кнедлите послужете ги самостално или како прилог со печење или гулаш.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот