Бешамел сос: Основен рецепт кој оди со секое јадење

Бешамел сос: Основен рецепт кој оди со секое јадење

Одличен прилог, прелив, дури и намаз…

Состојки:

  • 30 гр путер
  • 30 гр брашно
  • 2 чаши млеко
  • мелен бибер
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Во помало тенџере на шпорет загрејте путер, додајте брашно и малку пропржете го, но оставете го да остане бело. Полека ставете млако млеко, непрекинато мешајќи со жица масата да се соедини. Посолете и побиберете по вкус. 
  2. Гответе уште малку да згусне, а потоа тргнете од оган и изладете. Послужете со разни меса и зеленчуци.

Добар апетит!

Повеќе ресепти на Готви.мк:

Брз појадок со туна салата

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути

Туна салата со фетучини

Туна салата

Брзо посно предјадење за целото семејство

singlepost_text