Тесто од кое тече чоколадо, нешто брзо, вкусно и едноставно совршено за сите.
Состојки:
- 300 гр. брашно
- 13 гр. квасец
- 140 мл. млеко
- 1 јајца
- 4 лажици маст
- 70 гр. шеќер
- 200 гр. нутела
- мед за горе
Подготовка:
- Се загрева млекото со една супена лажица шеќер и малку брашно и квасец.
- Се остава да нарасне 7-8 минути.
- Се сее брашното, се прави вдлабнатина и се става квасецот со изматеното јајце со шеќер.
- Се става и растопената маст.
- Се меси тесто, па се додава брашно ако е потребно, но не претерувајте тестото треба да е меко.
- Нека нарасне еден час, па развлечете го и исечете кругови, ставете нутела и затворете ги добро. Може да ги затворите и како кифли и како полжавчиња и кругови по избор.
- Се пржат на загреано масло од двете страни.
- Може да ги премачкате со мед горе.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта