Ова е најбрзиот начин за подготовка на домашни кифли.
Состојки:
- 1/2 кг готови кори
- 200 гр сирење
- 200 мл кисела вода
- 1 јајце
- сусам
- масло
Начин на подготовка:
- Корите пресечете ги со ножици да добијат малку округол облик.
- Првата кора малку премачкајте ја со масло па ставете друга од горе и неа малку намастете ја со масло и пропрскајте со кисела вода, додајте трета и четврта.
- Со ножици исечете по средина и потоа правете триаголници.
- Сирењето издробете го и додајте едно јајце и изедначете. На секој триаголник ставете лажичка сирење, малку преклопете со последната внатрешна кора, а потоа свиткајте во кифла.
- Редете во плех во кој сте ставиле хартија за печење.
- Секоја кифличка премачкајте ја со масло и посипете со сусам. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 35-40 минути.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот