Направете вкусни пирошки во вашиот дом за појадок.
Состојки:
- 500 гр. брашно
- 200 мл. млеко
- 1 лажиче сол
- 7 гр. сув квасец
- 2 жолчки
- 300 гр. пасиран варен компир
- 3 лажици масло
- сирење за фил
- малку млеко
Подготовка:
- Се Става брашно со квасец, сол и масло и јајцата, па пасираниот компир на чинија и се замесува тесто со малку млако млеко, колку да биде тестото компактно.
- Се остава 40 минути да нарасне.
- Се премесува тестото и се сече на траки, се полнат со сирење и се витка пирошка.
- Се ставаат во загреано масло и се пржат, па се цедат на салфета.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси