Сите сакаме богата трпеза за Нова Година и Божиќ, празниците во најубавиот период од годината.Сепак, останува многу храна постојано, па ја фрламе.
Сепак, постојат совети и начини со кои колачињата ќе бидат свежи подолго време:
Крцкавите колачиња е поднесуваат влага, бидејќи таа ги омекнува, па затоа чувајте ги во херметички затворен сад. Но, не ги ставајте топли, туку откако целосно ќе се изладат.
Ако сакате да сочувате свежи штрудли или куглоф, чувајте ги во сад со половина исечено јаболко, или пола парче леб, за да се впие влагата и да се задржи свежината.
Колачите од тесто, доколку сте направиле повеќе, најдобро е да ги замрзнете.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути