Есента и зимата се период на костени, кои мамат со аромата и се совршени за со семејството, пријатели или греено вино.
Како и другите плодови имаат масти, но не многу, а богати се со витамин Ц, Б1, Б2, Б6 и фолна киселина. Имаат повеќе скроб од компирот, а имаат и манган, калиум, цинк и калциум.
Костенот се јаде и варен и печен, а помага за да се исфрли вишокот вода од телото, помага со своето антивоспалително дејство, како и за артритис и реума.
Го намалуваат и нивото на холестерол, а добри се и за циркулација.
За лесно да се излупат, засечете ги со остар нож и потоа оставете ги во топла вода 10 минути.
Исцедете, изладете малку и излупете без мака.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk: