Направете сарма со грав.
Состојки:
Подготовка:
- Се двојат листовите зелка за сарма, па се филуваат со грав кој претходно вечерта сме го оставиле во ладна вода.
- Утредента се вари, првата вода се фрла, па се цеди и се чува водата од варењето.
- На гравот му се додава ситно сечен кромид, па се полнат сармите и се виткаат.
- Се редат во шерпа во која на дното ќе ставите неколку листа зелка, па се преливаат со водата во која се варел гравот.
- Се печат на 200 степени додека не испари течноста.
- Се става пред крај запршка од црвен пипер и се допекува уште малку.
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Зема кисела зелка и завитка пилешко месо
Оригинален старски рецепт за сарма
Нов вкус на сармата: Хроно сарма
ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба
Малку време за деликатес: Риба полнета со компир