Направете посебен сос за јадење со цвекло.
Состојки:
- 3 цвекла
- 3 чешни лук
- 15 гр. маргарин
- 1 лажиче мајчина душичка
- 220 мл. пилешка супа
- 50 мл. црно вино
- сол и бибер
Подготовка:
- Се мие цвеклото и се замотува со лукот во фолија и се става во тепсија па се пече на 180 степени.
- Се лупи, се мелат во блендер лукот и цвеклото.
- Се става маргарин на тава да се стопи и се додава мајчина душичка, се додава супата и воно и се остава да проврие.
- Се додава и цвеклото со лук и се става сол и бибер.
- Ако сакате погуст сос нека крчка подолго.
- Супер е за компир или тестенини.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути