Брза, евтина и лесна: Највкусна посна сарма, царица на посната трпеза

Брза, евтина и лесна: Највкусна посна сарма, царица на посната трпеза

Направете вкусни посни сарми.

Состојки:

  • ½ шолји ориз
  • 2 главици кромид
  • 1 струк праз
  • листови кисела зелка
  • ½ шолји масло
  • 1 лажиче сок од кисела зелка
  • 1 домат
  • црвен пипер, сол

Подготовка:

  1. Се сечат ситно кромидот и празот, се солат и се гмечат со рака за да ја впијат солта.
  2. Се мие оризот, се додаваат двата вида кромид и се става ситно сечен домат и зачини.
  3. Се чистат листовите кисела зелка.
  4. Се ставаат на дното на шерпа листови кисела зелка, па се редат сармите кои сме ги направиле со смесата, горе притискаме со чинија.
  5. Се става топла вода и сок од кисела зелка, па се крчка на рингла еден час.
  6. Се сервираат со бујонот.

Прочитај оовеќе рецепти на Gotvi.mk:

Зема кисела зелка и завитка пилешко месо

Оригинален старски рецепт за сарма

Нов вкус на сармата: Хроно сарма

Риба во сос од сенф

ВИДЕО РЕЦЕПТИ за посни пити, посни салати и риба

Малку време за деликатес: Риба полнета со компир

Поздрава е од што се мислеше – зошто да јадете риба често?

Вкусен риба деликатес од рерна

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*