Традиционални австриски кекси – се прават брзо и лесно!
Состојки:
- 300 гр глатко брашно
- 1 прашок за печиво
- 1 јајце
- 150 гр путер
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- кора од лимон или портокал
- џем
- шеќер во прав
Начин на подготовка:
- Од состојките замесете тесто и оставете еден час во фрижидер да одмори. Развлечете го тестото, а потоа со калапи обликувајте кекси по желба. Потребни ви се две половини – една без дупче и една со дупче.
- Така подготвените кекси наредете ги на мрсна хартија и печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени. Премачкајте ги половини без дупчиња со џем и на нив ставајте ги кексите со дупчиња, па посипте со шеќер во прав.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта