Се топат во уста: Вкусни јунешки ќофтиња во кајмак

Се топат во уста: Вкусни јунешки ќофтиња во кајмак

За следниот ручек ви предлагаме да ги направите овие вкусни ќофтиња во кајмак.

Состојки:

  • 500 гр мелено јунешко месо
  • 120 мл млеко
  • 1 лажица мелен црвен кромид
  • 1 лажица мелен лук
  • 100 гр презла
  • 1 јајце
  • сол
  • бибер
  • зачин
  • ситно сечкан магдонос
  • 3 лажици кајмак
  • 1 лажица путер

Начин на подготовка:

  1. Во меленото месо додајте млеко и добро измешајте. Во масата потоа додајте лук, презла, зачинете по желба. Сè добро измешајте и оставете во фрижидер еден час. 
  2. Потоа во смесата додајте едно јајце и магдонос, па правете ќофтиња. За ќофтињата да бидат еднакви, користете лажица за сладолед. 
  3. На загреан путер пржете ќофтиња извалкани во трошки. Готовите ќофтиња редете ги во сад и прелијте ги со растопен кајмак и путер.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*