Се топат во уста: Вкусни јунешки ќофтиња во кајмак

Се топат во уста: Вкусни јунешки ќофтиња во кајмак

За следниот ручек ви предлагаме да ги направите овие вкусни ќофтиња во кајмак.

Состојки:

  • 500 гр мелено јунешко месо
  • 120 мл млеко
  • 1 лажица мелен црвен кромид
  • 1 лажица мелен лук
  • 100 гр презла
  • 1 јајце
  • сол
  • бибер
  • зачин
  • ситно сечкан магдонос
  • 3 лажици кајмак
  • 1 лажица путер

Начин на подготовка:

  1. Во меленото месо додајте млеко и добро измешајте. Во масата потоа додајте лук, презла, зачинете по желба. Сè добро измешајте и оставете во фрижидер еден час. 
  2. Потоа во смесата додајте едно јајце и магдонос, па правете ќофтиња. За ќофтињата да бидат еднакви, користете лажица за сладолед. 
  3. На загреан путер пржете ќофтиња извалкани во трошки. Готовите ќофтиња редете ги во сад и прелијте ги со растопен кајмак и путер.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо