Лесно се подготвува, а вкусот не се заборава!
Состојки:
- 6 раце просеано брашно
- 2 јајца
- 1 жолчка
- 1 чаша масло
- 1 кесичка квасец
- 1 лажица шеќер
- 1/2 лажичка шеќер
Начин на подготовка:
- Измешајте брашно, сол јајца, разматен квасец во малку млака вода и шеќер. Со топла вода замесете тесто како за секоја погача.
- Добро измешаното тесто покријте го со чиста платнена салфета и оставете го на топло да надојде. Кога ќе надојде, повторно премесете го и повторно оставете го малку да надојде.
- Потоа повторно премесете го тестото и формирајте погача со големина на тепсијата во која ќе ја печете, премачкајте ја со жолчка, избодете ја со вилушка, оставете ја малку да отстои и печете ја на умерена температура.
- Погачата послужете ја додека е топла, со кисело млеко или јогурт.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот