Неодоливи меки полнети крофни…
Состојки:
- 300 мл млеко
- 50 мл масло
- 20 гр квасец
- 500 гр брашно
- малку шеќер
- малку сол
- кора од лимон
- 1 пудинг од ванила
- 300 мл млеко за пудинг
- овошје од компот
Начин на подготовка:
- Растворете млеко во малку вода, додајте 1 лажичка шеќер. Додајте јајце, масло, кора од лимон, млеко, брашно, сол и замесете помеко тесто. Покријте да одмори 30 минути.
- Згответе пудинг во млеко, засладете по вкус. Малку изладете. Нараснатото тесто развлечете го и вадете крофни. Едни остануваат цели, а другите вадете ги со помала чаша отколку претходните па ставете ги на целите. Во дупчињата ставете пудинг и од горе овошје. Оставете да нараснат, премачкајте по желба со жолчка. Печете 25 минути на 200 степени.
Уживајте!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт