Ви треба половина час за превкусна пита, а состојките се доволни за осум лица.
Состојки:
- 1 пакување кори за пита
- 3 јајца
- 250 гр. сирење
- 300 гр. кисело млеко
- 3 лажици масло
- 1 лажиче сода
- 1 лажиче прашок за пециво
- сусам
Подготовка:
- Се матат јајцата и се додава кисело млеко и сода, се чека да се активира и се додава масло и прашок за пециво.
- Се рони сирењето посебно.
- Се зема една кора и се прска со масло, се става втора кора над неа и се премачкува со фил, па се става сирење.
- Се превиткува на пола по должина кората и се мачка пак од горе со фил и сирење, па се завиткува и се става во плех за печење.
- Се оставаат две лажици фил, се редат сите пити на плех со масло и се премачкуваат со оставениот фил во кој се става и малку масло, па се става сусам.
- Се печат на 200 степени 20 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта