Уживајте во омилениот десерт и во деновите на пост…
Состојки:
- 1 л топла вода
- 500 гр брашно
- 1,5 лажици шеќер
- 8 лажици масло
- 1,5 лажички прашок за печиво
- 1,5 лажички сода бикарбона
- малку сол
Начин на подготовка:
- Во брашното измешајте ги состојките, па додајте вода. Сè измешајте рачно со жица за матење и печете ги палачинките во тефлонска тава. Пред печење на секоја палачинка ставете капка-две масло.
- Напомена: Од оваа мерка се добиваат околу 20 палачинки, зависно од тоа колку тесто ставате. Може да се случи да бидат малку крути по печењето, но сè што треба да направите е да ги оставите да отстојат 15 минути, па фино ќе омекнат.
Уживајте!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи