Направете вкусен италијански специјалитет, полнети канелони.
Состојки:
- 12 канелони
- 1 л. доматно пире
- 50 гр. пармезан
- 250 гр. мелено месо
- 1 главица кромид
- 2-3 чешни лук
- Оригано, босилек, магдонос, сол и бибер
- 1 лажица брашно
- 20 гр. путер
- 4 лажици масло
- 4 дл. вода
- 1 јајце
- 50 гр. презла
Подготовка:
- Се пржи за фил ситно сечениот кромид лук и магоднос, па се додава месото и зачини.
- Се става брашното со вода и се крчка се 15 минути.
- Се додава јајце и презла и половина пармезан.
- Се меша, смесата треба да е густа.
- Се премачкува огноотпорен сад со путер, се ставаат околу 300 милилитри сос од домати, се полнат канелоните со филот со месо и се редат, па се става врз нив остатокот од доматното пире и пармезанот кој остана.
- Се печат на 200 степени 40 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути
Брзо посно предјадење за целото семејство